Какво всички искат да знаят относно постигането на цели? - wp.viktorsimeonov.com : wp.viktorsimeonov.com

Информация за лесен процес, който хората често смятат, че е доста объркващ и труден. 

Защо реших да споделя с теб тази информация?

Скоро разговарях с познат, който ми каза, че не си поставя цели, тъй като не знае как и смята, че процеса за постигането на цели е доста сложен. Като човек, който обучава хората как да постигат своите цели, се изненадах от неговия отговор. Ние всички имаме нужда да израстваме и да постигаме цели и мечти, които ни вълнуват.

И всеки един от нас иска нещо в този момент. Дали е нова кола или нова къща, или по-добра работа, повече пари или по-добре изглеждащо тяло, няма знаечние какво, важното е желанието за развитие. За това реших да отделя време и да ви запозная с целия процес на поставяне на цели и постигането им.

И не е толкова сложен, колкото често хората си мислят, че е.

1. Защо въобще си поставяме цели?

 

Повечето от нас поставят цели, тъй като искат нещо или имат нужда от нещо. И това е съвсем нормално. Искаме по-добър живот. Повече пари. Повече свободно време. Повече време за почивки. По-дълги ваканции и на по-хубави места. Повече продажби. И за това ние поставяме цели.

2. Защо хората не поставят цели?

 

Само 3 % от населението поставя и записва целите си. Основната причина казват е, че незнаят какво искат. Но истинската причина е, че ако си поставят цел и не я постигнат, ще получат болка. Страх ги е от провал и емоцията, която асоцират с провала. Но ако знаеш как да я постигнеш и я искаш силно, и ако имаш дисциплината ще я постигнеш без съмнение.

3. Къде бъркаме, когато поставяме цели?

 

Когато поставяме цели не винаги сме сериозни относно тях. Какво имам предвид? Когато поставим цел, трябва да я искаме силно и да знаем до кога искаме да я постигнем. Пример: Искаш нова кола. Супер! Но колко силно я искаш и до кога я искаш? Ако само искаш кола без да имаш основателната причина и не подкрепиш тази цел с емоция, ще остане просто едно желание.

Цел без крайна дата си е просто мечта.  

За това основната грешка е, че когато хората поставят цел, те не посочват до кога искат да я постигнат. Защо ни е необходима конкретна дата ? За да може нашето подсъзнание да има ясна представа какво искаме и до кога го искаме. Съответно така по-лесно я постигаме с негова помощ.

А как ни помага подсъзнанието ли? То контролира 95 % от нашите решения през деня. Ако ние му посочим ясна и конкретна цел и краен срок, решенията, които ще взимаме, ще водят точно към тази определена от нас цел.

Помисли за някой проект, който си имал и си имал крайна дата за него. Когато ти остават няколко дни, чувстваш напрежение, постоянно подсещане, че нямаш време и трябва да работиш да завършиш проекта. Точно по този начин ти помага твоето подсъзнание, когато знае до кога трябва да бъде постигната целта.

Друга грешка е, че не го искаме силно. Емоцията, която свързваме с тази цел е много важна. Ако имаж нужда от пари за детето ти и е в беда, ще ги намериш ли? Разбира се! Защото имаш силния мотив. За това когато искаш нещо и го поставиш за цел, трябва да го искаш силно. Помисли за емоцията като камък. Ако е малък  и те ударя с него ще те заболи ли? Едва ли! Но ако е много голям и те ударя с него ще го усетиш ли ? И още как! За това всяка една цел трябва да е подкрепена с голямо количество емоция.

Друга основна грешка е, че не знаем какво точно искаме. Какво имам впредвид? Ако искате кола, трябва да сте специфични. Трябва да знаете коя марка, какъв модел, какъв цвят, какви джанти, колкото по-подробно я опишете, толкова по-ясна ще е картината в подсъзнанието ви и толкова по-бързо ще я постигнете.

4. Колко е важно да си поставяме цели?

 

Много важно. Когато си поставиш цел,  има ясна посока на действията ти. Представи си, че се качваш в кола и нямаш ясна посока накъде да отидеш. Къде ще се озовеш в един момент ? В задънена улица. Това ще се случи и с теб ако нямаш ясна цел, и посока. Ще се озовеш в едно място, което няма да ти хареса. От изключително значение е да знаеш къде искаш да отидете и защо.

5. Как да си поставим цел?

 

Първото и най-важно е да решиш какво конкретно искаш и защо го искаш. Решаваш какво точно искаш, до кога желаеш да го постигнеш и защо искаш да го постигнеш.

Описваш целта максимално подробно. И заявяваш пред познати и приятели, че ти ще постигнеш тази цел. Защо ли да го правиш?

Когато обявиш пред познати и приятели, ти поемаш един вид отговорност и ако се откажеш или провалиш ще знаят и те, и това ще доведе до болка. За това ще имаш силен мотив да продължаваш напред докато не постигнеш целта си. Защото няма да искаш да се провалиш. Дори и когато нямаш желанието, ще продължиш напред.

6. Как да се настроим за постигането й?

 

В момента на взимане на решение трябва да се предприеме действие. Дали ще бъде телефонно обаждане или изпратен имейл, или да започнеш с една тренировка. Каквото и да бъде, трябва да предприемеш действие на момента. Никога не трябва да оставиш поставена цел или взето решение без да го обвържеш с предприето действие.

7. Как да изградим дисциплина за постигането й?

 

След като си взел решение и си пристъпил към действие, намери начин как да направиш постигането на целта забавно. Как да изпитваш удоволствие от работата която ще извършиш? Ако започваш да тренираш, за да имаш здраво и добре изглеждащо тяло, слушай готина музиката докато тренираш, тренирай с някой познат, отиди в нов фитнес и създай приятелства с хората които също тренират там.

Ако искаш да удвоиш продажбите си, след всеки успешен ден, в който имаш значително повече продажби, намери начин да наградиш себе си. Излез с приятели и се забавлявай. Вземи си една хубава вана. Каквото те кара да се чустваш добре. Важното е да наградиш себе си за постигнатата цел.  Дай ясен знак на мозъка си, че да продаваш повече е нещо, което води към удоволствие и забавление.

8. Какви стъпки да следвам при постигането й?

 

Фокусирай се върху целта си и мисли основно за нея.

Намери най-добрите стратегии за постигане. Ако искаш да качиш мускулна маса, намери най-добрия експерт и моделирай неговите действия. Научи с какво се е хранил, колко често е тренирал, как е тренирал. Стани обсебен от идеята да научиш как и след като научиш, действай .

Ако искаш да увеличиш продажбите в офиса, виж кой е най-добрия продавач, попитай го той какво прави различно. Намери книги на експерти в продажбите и използвай техниките. Различни действия водят до различни резултати.

Намери най-добрата стратегия и действай.

9. Защо някой хора не постигат целите си?

 

Основната причина е, че се отказват. Асоцират много болка към процеса и това ги кара да спрат. Също така нямат правилната стратегия. Ако си се опитваш да свалиш 10 килограма и си спреш да ядеш, без да тренираш, много вероятно е да свалиш  3 -4 килограма и после пак да ги качиш. Намери правилната стратегия. Колко пъти тренировка на седмица? Как трябва да се храниш? Изгради и дисциплина и бъди търпелив.

10. Кое е първото нещо, което трябва да направя?

 

Вземи си дневника и запиши какво конкретно искаш да промениш. Какво искаш да постигнеш? Поне 5 причини защо го искаш. Намери най-добрата стратегия и я моделирай. Следвай стъпките и. Това е най-добрият начин да постигнеш всяка една цел. Да вземеш решението, да асоцираш приятни емоции към постигането и, да намериш правилната стратегия и да работиш здраво, без да се отказваш, докато не я постигнеш.

11. Какви техники да използвам при постигането на целта си?

 

След като си намерил правилната стратегия, работи здраво. Създай масивен план на действие. Какво имам предвид ? Всеки ден какво трябва да правиш, за да постигнеш целта си. Изгради навика да наблюдаваш процеса как върви и как се развиваш. Всеки ден или всяка седмица записвай в дневника си дали в този ден си се доближил  до тази цел. И ако да, колко ? Ако не, какво трябва да промениш, за да продължиш напред? Анализирай развитието си.

Фокусирай се върху резултатът не върху действията. Когато знаеш какво точно искаш и защо го искаш, мисли единствено върху конкретния резултат. Как ще се промени ежедневието ти? Вместо да се питаш какво трябва да направя, се питай какво искам да постигна днес, и след като си отговориш ясно, тогава следва въпроса – Какво е нужно да направя да постигна този резултат?

Ако целта ти след година да постигнеш определен резултат, разпредели го на месеци. Постави си конкретна цел за всеки един месец.

Пример: Ако целта ти е нова къща, която струва 120 000 лева, постави си за цел месечна цел 10 000 лева. Така ще имаш конкретен измерител как се справяш. Разпредели си голямата цел на малки цели и се фокусирай върху тях. И ако в конкретният месец не постигнеш посочената сума, значи нещо не е наред и трябват промени в стратегията.

Последното нещо, което искам да споделя е, когато нещо не върви, промени го. Ако си започнал да използваш конкретна техники при продажбите си и не работи, промени я веднага. Започни да използваш друга техника.  Научи се да променяш нещата когато не работят. Ще си спестиш доста главоболия и време.

Надявам се да ти е харесала статията, колкото на мен ми хареса да я пиша за теб. За да продължиш своето развитие, абонирай се да получаваш редовно подобни статии и безплатни обучения като оставиш своето име и имейл адрес в полето отдолу.

Вземи своето БЕЗПЛАТНО обучение от 4 части

Въведи своето име и имейл адрес и научи как да постигнеш мечтания начин на живот!

Leave a Reply


Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.