Как да изберем правилната възможност за допълнителен доход? - wp.viktorsimeonov.com : wp.viktorsimeonov.com

Днес реших да ти предоставя едно интервю с Генчо Керезов. Разговаряхме за избора на правилната възможност за допълнителен доход и най-честите грешки, които хората допускат, започвайки бизнес.

Той е най-младият Training manager във финансовия сектор у нас – на 22 започва да отговаря за обучението на над 1400 професионални финансови консултанти.

Project manager на един от най-мащабните проекти за реформа на продажбените процеси в корпоративния свят у нас.

Според мен Генчо е най-добрият бизнес стратег в сферата на продажбите и изграждането на екип в България.

Още като студент изгражда потребителска структура от 2000 души с десетки бизнес партньори (за щастие, аз бях част от този екип). Той е единственият човек в България, от когото се уча и взимам съвети.

Като оставим огромните постижения само на 24 години, Генчо е и страхотен приятел и ментор. Човек, с който е леко и приятно да се работи.

Ето и интервюто:

– Как да оценим една възможност?

 

– Опитът обикновено е най-сигурният източник на знания. Добрите решения идват с опита, опитът идва с лошите решения, обаче. Аз самият, когато започвах в бизнес средите, се доверявах повече на инстинкт, отколкото на това, което пише в дебелите книги, но се оказа, че дебелите книги са по-мъдри. Лично аз вече използвам много прост алгоритъм, за да оценя дали една възможност е подходяща, би ли оцеляла и има ли бъдеще.

Първо: Била ли е бизнес повече от година? Нужно е да сме сигурни, че някой вече изкарва пари от този бизнес, че има ликвидност в компанията, че моделът вече работи успешно. За много хора е гъдел да са пионери, да са сред основателите на една компания, но истината е, че над 90% от компаниите фалират преди първата година. Най-богатите хора, които познавам в световен мащаб, са тези, които са започнали втори – обикновено след първата или втората година от създаването на една компания или индустрия.

Второ: Доколко е наситен пазара? Или с други думи какъв е оставащият потенциал, след като една година (или повече) има вече хора в играта.

Трето: Доколко инфрастуктурата за този бизнес предполага глобално развитие? Вярно е, че хората, които влизат в един бизнес, обикновено го правят за допълнителен доход, но възможността за изграждане на мрежа в няколко страни дава известна стабилност и силна защита от случайни процеси възникващи локално (събитията в Украйна например).

Четвърто: Кой ръководи компанията? Това е от особено значение и мисля, че няма нужда от допълнителен коментар.

И пето: Харесва ли ми? В бизнеса нещата са динамични, има върхове, спадове, застой и развитие. Именно заради това е нужно да избереш индустрия или продукт, които ти харесват, които са секси и без значение от резултата ти ще си потребител.

– Трудно ли е да стартираш нещо, като допълнителен доход? Не отнема ли много време и ресурси?

– Зависи. Трудно и лесно са абстрактни категории, които човек определя според знанията и уменията си. Ако попиташ един  журналист „Трудно ли се прави скулптура?“ вероятно ще ти отговори положително. Същият въпрос, отправен към скулптор, ще получи отрицателен отговор. По-скоро мисля, че е въпрос на отдаденост и ресурсност.

Когато намерението на някого да получи повече от живота е силно, той ще намери и времето, и ресурсите. Ако си начинаещ в построяването на бизнес, горещо препоръчвам да започнеш в сферите, където има изградени системи за успех – МЛМ, директни продажби, франчайз. В модерния бизнес трите всъщност се застъпват.

Истината е, че без значение от темпото, ако останеш в един бизнес достатъчно дълго време, за да го изучиш, да израстеш и да приложиш наученото, няма начин да не излезеш на печалба. Единственият риск е компанията или индустрията да фалира, преди това да се случи. Именно за това трябва внимателно да направим своя избор.

– Кои са основните грешки, които хората допускат при избора на възможност за допълнителен доход?

 

– Честа грешка напоследък е, че хората се захващат с екзотични бизнеси, които нямат история, нямат ясна перспектива и гарантирано потребление. Да не говорим, че самите хора почти не разбират как изобщо работи продуктът им.

Ако не си експерт по онлайн търговия, рисковано би било да се захващаш с биткойни. Ако не си експерт по логистика, каква работа имаш с GPS системи. Ако не си експерт по финансови пазари, защо се захващаш с акции?

Разумният избор, когато нямаш специализирана подготовка, е да влезеш в някоя от вечните индустрии, до които ежедневно имаме достъп: 1. Храна и напитки 2. Здраве и красота (wellness) 3. Туризъм 4. Застраховане.

От една страна тези индустрии имат гарантирано потребление, да не говорим, че са сред най-големите, а от друга – можеш сравнително бързо да вникнеш в тях и да ги разбереш на едно основно ниво, необходимо, за да си свършиш работата.

Друга основна грешка хората правят, когато се опитат сами да успяват и не се позовават на добрите практики, които компанията им предлага като обучения.

– Хората се питат: „Дали аз ще мога“? Или какво е необходимо човек да знае и може, за да стартира подобен тип бизнес, първоначално като допълнителен доход?

 

– Всеки може. Както казах и по-рано, добрите компании имат силна обучителна система, която просто трябва да се следва търпеливо и с дисциплина. Това е напълно достатъчно. Ако все още има доза неувереност у човек, а желанието за старт на бизнеса е голямо, бих препоръчал да избере възможност, в която разходите му за следващите 18 месеца биха били поносими, дори и да няма приходи.

Ако можеш да се разделиш с едва 100 лв всеки месец без да те заболи, не влизай в бизнес, който ти иска 250 лв месечно, колкото и розов да изглежда. Повечето хора не могат да се разделят и с 10 лв, но ако си от тях, не е ли време да се замислиш „Колко още трябва да чакаш, че 100 лв месечно да не са проблем?“.

– Как се случва? Как се прави този бизнес?

 

– Обикновено всеки подобен бизнес започва с начална инвестиция и месечна активност след това. Тук е моментът да обърнем внимание, че в МЛМ основните доходи се заработват на база месечна активност, а не на база включване на нови хора. Ако попаднете на предложение, което ви иска голяма начална инвестиция и нулева месечна активност, вероятно сте попаднали на пирамида.

Иначе, най-общо казано, в тези компании дохода идва от организирането на потребителския пазар или от изграждането на активни точки на продажба. Използва се  силата на личната препоръка. Ето защо първите стъпки най-често са свързани с изгражнате на бази данни с лични контакти, които да поканим да работят с нас или от които да поискаме препоръки за подходящи за нашия бизнес хора.

Това е фундаментът на всяко едно начинание, без значение дали е МЛМ, продажби, индустриален бизнес или услуги.

– Как можеш да съчетаеш работата с допълнителен доход?

 

– За това се нарича допълнителен. Когато правиш правилните стъпки, можеш сам да избереш темпото си. Един час на ден целенасочена работа ти гарантира добър допълнителен доход в рамките на 3 месеца в която и да е компания. Ключовата дума е целенасочен, обаче – това се случва, когато имаш опит или добър спонсор (треньор). Възможно е да постигаш резултати и сам, при условие, че имаш желязна дисциплина, бързо учиш тренингите на компанията си и ги прилагаш от самото начало.

– Защо толкова много експерти, мултимилионери го препоръчват този МЛМ? С какво е по-различна от всички останалите индустрии?

 

– МЛМ е индустрията създала най-много милионери в света. Чисто и просто. Експертите взимат предвид едно единствено нещо, когато правят анализи – резултати. МЛМ е най-резултатната индустрия по отношение на доходност на заетите в нея.

Различното от корпоративния свят например е липсата на вътрешна конкуренция.В стандартния бизнес, когато започваш от най-ниско ниво, ти се конкурираш с всички свои партньори и приятели за следващата позиция или повишение на заплатата. В МЛМ е точно обратното – успеха на всеки един зависи от твоя успех. Всички полагат усилия ти да си успешен. Едни печелят от твоите печалби, други печелят от твоята история.

Друго предимство е, че пътят към успеха е начертан и общодостъпен – облечен в историите на лидерите и в обученията на компанията. Също така е приятно, че винаги можеш да оставиш своя творчески почерк и сам да създадеш история на успеха.

– Кое е най-голямото предимство на МЛМ бизнес пред всички останали?

 

– Начинът на живот.

– Какви са възможностите пред човек, който стартира?

 

– Докъдето му стигат очите… и сърцето! Истината е, че всеки може да стигне само до там, докъдето сам вярва. Ако сега те накарам да станеш и да отидетеш до входната врата, защото е хубаво упражнение, няма да го направиш. Първо – няма да ми повярваш, второ – дори да ми повярваш, наградата е много малка. Ако обаче ти кажа да отидеш до входната врата, защото зад нея има чанта с 1 000 000 евро, ако ми повярваш ще летиш натам. Би ли ми повярвал? Не, разбира се.

Ако обаче ти кажа да отидеш до вратата, след това да излезеш навън, да се срещнеш с трима души, да повтаряш упражнението една година, след което да научиш 10 души да правят същото и след 5 години ще имаш 1 000 000 евро. Това вече звучи разумно, не мислиш ли? Не, разбира се! Трябва да ти покажа някой, който вече го е направил. Тогава би било правдоподобно и има възможност да ми повярваш.

Ако някой ти обещава милиони без да ти покаже план за това, просто го игнорирай. Обикновено най-доброто сравнение, до което аз съм стигнал е комбинация между закона на Парето (приемаме, че 20% от хората, с които говорим, биха работили с нас) и печалбите на лидерите, в съотношение с броя на техните партньори. Например, ако моят лидер печели 10 000$ месечно с 500 души екип, 20 от които са лично поканени от него, значи аз трябва да разговарям минимум със 100 души лично и да ги науча да направят същото. Това не е толкова лесна работа, но е измерима и постижима от всеки

– Какво трябва да знаем, преди да започнем?

 

– На първо място трябва да знаеш какво искаш от тази възможност. Дали искаш пари и колко, дали искаш да срещнеш нови хора и какви, дали искаш да израснеш като личност и в каква посока. Престиж, пътувания, автомобил, признание и любов – всички тези неща носят силен заряд и мотивация, която да те подкрепя, когато е трудно, а трудно ще бъде.

На второ – нужна е трезва мисъл и осъзнаване, че това е работа като всяка друга, не всичко ще ти харесва, не всички ще те разбират, много хора ще ти откажат, но и много хора ще се вдъхновят от теб.

Трето – нужен ти е ясен план.

Надявам се да ти е харесала статията, колкото на мен ми хареса да я пиша за теб. За да продължиш своето развитие, можеш да направиш две неща. Ако за първи път четеш моя статия, абонирай се да получаваш редовно подобни статии и безплатни обучения като оставиш своето име и имейл адрес в полето веднага след статията.

Ако искаш да продължиш своето развитие и искаш да научиш още повече стратегии как да подобриш качеството си на живот, виж новата ми електронна книга „Стратегията за успех“.

В нея ще научиш 5-те основни сфери в нашия живот и как да ги овладееш всяка една до съвършенство. Това означава да израстеш в кариерата си значително, да подобриш комуникациите си с хората, да подобриш здравето си, да изградиш финансова сигурност и да намериш смисъла на съществуването си. За да научиш повече, натисни тук.

Вземи своето БЕЗПЛАТНО обучение от 4 части

Въведи своето име и имейл адрес и научи как да постигнеш мечтания начин на живот!

2 Responses so far.

 1. Татяна Петрова каза:

  Чудесно е всичко до тук? БЛАГОДАРЯ!
  А защо не се споменава цената за семинара ??? или е с покани?

 2. ginka Miteva каза:

  Това е прекрасно ! Щебъда щастлива да бъда поканена от вас! Ще ми бъде безкрайно интересно да науча тайната на МЛМ! Благодаря! Поздрави!

Leave a Reply


Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponsors

 • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
 • Domain name search and availability check by PCNames.com.
 • Website and logo design contests at DesignContest.com.
 • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.