Как да имаш пари и да ги управляваш успешно? - wp.viktorsimeonov.com : wp.viktorsimeonov.com

Един от основните проблеми днес е, че хората не успяват да контролират и управляват парите си правилно.  Това води до финансови затруднения и взимане на заеми. Както всички други неща в живота и това може да бъде научено и прилагайки го да се справяме по-добре финансово.

Много хора имат заеми и се чудят как да се справят с тях. Ще споделя с вас някой от най-добрите съвети, които съм научил за парите, тяхното значение и как да се справяме по-добре с тях, за да можете да постигне финансово състояние, което желаете.

1. Какво са парите за теб?

Нашата умствена нагласа спрямо парите е много важна. Тя определя размера на банковата ни сметка. Нашето отношение към парите определя финансовия ни статус.

За много хора днес парите са нещо лошо. Те вярват, че който има пари е лош човек, или парите, които има ги е постигнал по нечестен и лош начин. Те смятат, че да имаш пари не е добре. Друго често срещано убеждение е, че в България не можеш да станеш богат по честен начин. Пълни глупости!

Парите са средство за препитаване и ресурс. Парите позволяват да живееш по начина по който искаш, стига да се научиш да ги изкарваш и управляваш. Какво означават парите за теб? Какво асоцираш към тях? Помисли за момент. Често срещаните ограничаващи вярвания за парите са: „Парите не са важни.“, „Те са корена на всяко зло.“, „Не се справям добре с тях.“

Тези ограничаващи убеждения трябва да се заменят с други позитивни и позволяващи разкритието на твоя потенциал убеждения. Научи се да уважаваш и цениш парите. Създай убеждения като :

„Парите на необходим ресурс, който зависи само и единствено от мен и аз ги управлявам успешно.“ „Парите, които изкарвам, са пряко отражение на стойността, която придавам на света.“ „Всеки ден се научавам как по-добре да управлявам и печеля пари.“„Аз имам и винаги ще имам пари.“

2. Изучавай парите

Парите са както всяка една сфера от живота ти. За да подобриш финансовото си състояние, трябва да ги изучаваш.

Не е необходимо да научаваш сложни финансови анализи. Това, което е важно да разбереш е как да развиеш съзнание и модел, за да имаш винаги пари. Навиците и резултатите ще дойдат в последствие.

Толкова много книги има днес на пазара за парите. Прочети ги. Започни с авторите Робърт Кииосаки , Харв Екер, Наполеон Хил. Прочети биографии на успели хора и как те са натрупали тяхното състояние. Намери твоя начин, твоя подход, твоя модел за натрупване на състояние.

3. Увеличи потенциала за изкарване на повече пари

Хората понякога изпадат в състояние, в което не могат да намерят начин да изкарат повече пари. И това е капан. Особено ако работиш за някой друг.

Как да увеличиш потенциала си за изкарване на повече пари?

Намери коя част от работа ти или бизнес е най-важна. Коя част прави най-голямата разлика и се фокусирай върху нея. Отделяй повече време да правиш важните неща, тези, които изкарват парите в работата ти или бизнеса ти и по-малко време за маловажните неща.

Най–лесният начин за изкарване на повече пари е като излезете от капана, в които много хора живеят днес – разменяйки най-ценния си ресурс – времето за пари. Намерете начин да изкарвате пасивни доходи – да изкарвате пари дори и като спите.  Това може да бъде бизнес или инвестиция.

Ако работиш в компания, в която заплатата ти е фиксирана, през свободното време работи върху направата на продукт или услуга и го продавай в интернет например.

Много хора днес изкарват допълнителни приходи и от мрежов маркетинг. Там също продаваш продукт и печелиш от това. За да имаш финансов успех, може би е време да напуснеш работа и да започнеш собствен бизнес. Или развий бизнеса си, докато не започнеш да изкарваш пари и тогава напусни.

Но трябва да намериш твоята страст. Да правиш нещо, което истински харесваш и си готов да работиш ден и нощ. Фокусирай се върху продукт или услуга, не толкова върху парите.

Хората плащат за продукти и услуги, които им решават проблем. С какво твоя продукт може да им подобри живота и да реши някой друг проблем на клиентите ти? Намери отговор на въпроса и работи здраво за финансовата си независимост.

Ако пък работиш на заплата и ти харесва така, намери начин да придаваш по-голяма стойност на компанията. Когато даваш повече отколкото ти се плаща, няма да остане незабелязано и ще те повишът. Така ще се увеличат и приходите ти.

4. Постави финансова цел

За да успешен финансово трябва да решиш колко е точната сума. Трябва да дефинираш къде искаш да отидеш. Колко искаш да изкарваш?  Създай визия за идеалното финансово състояние, което искаш. Но бъди конкретен.

Искам повече пари не върши работа. Защо ли? Ако ти дам 2 лева ще постигнеш ли целта? Да! Имаш повече от преди малко, нали? За това бъди конкретен. Колко точно искаш да изкарваш и отговори на въпроса защо искам да изкарвам точно тази сума? Какъв е вътрешния ти мотив? Ако нямаш мотив, много вероятно и да не постигнеш желаната сума.

5. Харчи по-малко отколкото печелиш

Това е много важно, защото в този проблем се крие лошото финансово състояние на много хора. Те изказват достатъчно пари, но харчат повече от колкото изкарват дори.

Избягвайте кредитните карти. Да знам колко са удобни и не трябва да носиш пари в себе си, но да харчиш пари, които нямаш и да плащаш лихва за това, не смятам, че е добра идея. Има дебитни карти.

Колко изкарваш сега? Дали сумата, която изкарваш месечно е проблема или начина, по който я управляваш. Парите са ресурс и трябва да ги управляваш правилно, за да ги имаш винаги.

Вземи лист хартия и запиши миналият месец къде си похарчи приходите. И кои неща, за които си платил, са ти били нужни на момента и не си могъл да ги отложиш, и кои неща не са били важни, но си ги купил.

Най-добрия начин да следиш къде отиват парите ти, е като записваш всяка една покупка и също така да се питаш преди да си дадеш парите за нещо, дали наистина е важно или може да минеш и без него.

Ако е важно, като сметки за парно, ток, наем, няма как без тях, но ако е нещо, което няма да използваш веднага като например керамична купа, която е била на разпродажба и може евентуално да ти се наложи да я използваш. Трябва да контролираш подобни покупки.

Те са основата причината, защо хората изкарвайки добри пари се оплакват, че нямат. Защото не ги управляват правилно. А това е много важно, ако искаш да имаш пари.

Колко от приходите ти миналия месец спести?

В безброй книги за финансова независимост се говори как трябва да се спестяват минимум 10 % от приходите ви месечно. И ако нямаш тази практика, добре е да започнеш да спестяваш. При всеки един приход отделяй 10 %.  Следващият месец, след като получиш приходи, задължително отдели поне 10 % от тях.  И след това …..

6. Научи се как да инвестираш

Идеята на спестяванията е не само да имаме пари, а да инвестирате тези спестени пари, за да изкарвате още повече. Когато инвестирате пари обикновено ви се възвръщат с печалбата. Без инвестиции вашите пари ще изгубят стойност от инфлацията.

Нека вашите пари да работят за вас, не вие за тях.

Когато инвестираш парите си, те  ще работят за теб денонощно, а ти не. Дори като спиш или си на почивка, те ще продължават да работят за теб.

7. Инвестирай в себе си

Всеки долар инвестиран в личностното ни развитие се възвръща 30 пъти.“ Браян Трейси. И е прав. Няма как да не инвестираме в личностното ни развитие и да искаме финансова свобода.

Когато инвестираш в себе си, ще научиш и ще можеш да правиш повече неща. Така стойността на пазара, която ще придаваш, ще бъде по-голяма и тогава ефектът „ лоша икономика „ няма да важи за теб. Парите са реалното отражение на стойността, която придаваш . Повече стойност- повече пари. Точка.

По-горе споменах, че трябва да се спестяват 10 % от твоите приходи. Подобрявайки тези модел, направете следното:

1. Спестявай 10 % от приходи си

2. Инвестирай в себе си и развитието си 10 – 20 % от приходите си – книги, курсове за развитие, семинари

Не забравяй, че ще те се възвърне инвестицията 30 пъти.

Ще кажеш но как ще живея с толкова малко пари? Но въпроса е : А как живееш с два или три пъти повече ? А 30 пъти повече?

Надявам се да ти е харесала статията, колкото на мен ми хареса да я пиша за теб. За да продължиш своето развитие, абонирай се да получаваш редовно подобни статии и безплатни обучения като оставиш своето име и имейл адрес в полето отдолу.

 

Вземи своето БЕЗПЛАТНО обучение от 4 части

Въведи своето име и имейл адрес и научи как да постигнеш мечтания начин на живот!

 

Leave a Reply


Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.