Как да поемеш лична отговорност и да сложиш начало на по-добрия живот? - wp.viktorsimeonov.com : wp.viktorsimeonov.com

В тази статия ще научиш кои са основните 5 сфери в живота ти и какво да направиш, за да поемеш лична отговорност, която ще отключи нови врати в живота ти. Всеки един успял човек е започнал своя път към успеха с поемане на отговорност.

Ключа към успеха ти е в твоите ръце. Дали ще го използваш, зависи от теб.

Когато поемеш пълната отговорност в живота си ти ще имаш свобода. Нещата са под твоя контрол. Поемайки пълната отговорност, ти даваш началото на по-добрия живот. Живот, в който всичко зависи от теб и всичко е възможно. Живот, в който няма виновни.

И мисля, че е време да поемеш отговорност за живота си и за основните 5 сфери в него.

Защото ако не я поемеш, ти се превръщат в жертва. А жертва е човек, които обвинява някой друг за нещата, които се случват в живота му и никога не поглежда в себе си, не търси вина в себе си. И ако не си сигурен дали си поел пълна отговорност в живота си, помисли през последната седмица или месец дали си обвинил някой за нещо, което ти се е случило. Ако да, трябва пак да преосмислиш нещата.

Хей, не ме разбирай, че трябва по цял ден да се ядосваш и да обвиняваш себе си за всяко едно зло в света. Не!

Но да поемеш личната отговорност говори, че ти се отговорен за живота си. Говори, че си достатъчно осъзнат да видиш, че живота не е това, което говорят по телевизията, а че всеки един от нас носи 100 % отговорност за живота си.

Идеята е не да сочим с пръст и да се обвиняваме, а да поемем отговорност за нещата. Нека преминем и през 5-те основни сфери в нашия живот:

1. Твоето здраве

 

Но, какво да направя, като храната в България е боклук?! И не се спазват законите, за това ядем боклуци!

Да, факт е, че повечето храни нямат нужния стандарт, но това са преработвани и термично обработени храни.

Кой избира продуктите ти в супермаркета? Ти ли избираш да купиш нещо със съмнителен състав?

Какво е толкова сложното да отидеш до щанда за плодове и зеленчуци и да си напазаруваш свежа храна, която няма съмнителни хранителни добавки?

Да, но зеленчуците имат нитрати.

Да, някои имат. Но не е ли по-добре да ядеш здравословна храна дори и да има нитрати, отколкото тестени изделия или съмнителни месни продукти? Или е твърде болезнено да си признаем, че това зависи от нас.

Поемайки отговорност можеш да започнеш да осъзнаваш, че относно здравето ти само ти и никой друг носи отговорност и си длъжен да взимаш всеки един ден правилните решения.

Тренираш ли всяка седмица по 2-3 пъти? Пиеш ли по минимум 3 литра вода на ден? Ако не, защо?

Нямаш време или нямаш желание и дисциплина?

С малки решения като това да започнеш да се храниш здравословно, да тренираш, да пиеш повече вода, ти поемаш отговорност за тялото си.

2. Твоето отношение със семейство и приятели

 

Колко е жалко, че забравихме да комуникираме правилно тези дни. Кога за последно прекара време със семейството си и им даде пълното си внимание? Не обръщаше внимание на телефона си, говореше с тях, изслушваше ги.

Изгубихме магията на общуването днес и всички тези технологии. Проверяваме си телефона пред 2 минути докато говорим с някой.

Защо просто следващият път, когато говориш  с някой, не му дадеш цялото си внимание? Остави телефона си на страна и покажи на този човек, че цениш това, което ти споделя. Просто бъди в пълно присъствие. Толкова ли е трудно?

Кога за последно каза на някой от семейството си, че го обичаш?
Кога за последно им показа колко много ги цениш?
Кога за последно каза извинявай, моя е вината?

Но, аз не съм виновен. Защо да се извинявам?

Ти да не си на 7?! Бъди малко по-отговорен. Какво като не си виновен? Не можеш ли да кажеш извинявай? Не можеш ли да бъдеш по-зрял? С какво ще ти навреди ако се извиниш?

Защо оставяме егото да е водещ фактор в нашите отношения с хората?

Оставяйки се на егото и карайки се постоянно за маловажни неща, губим магията на взаимоотношенията.

Когато видиш някой стар познат, роднина, защо просто не се усмихнеш и му покажеш колко го цениш? Едно просто изречение като: „Много се радвам да те видя!“ може да промени отношенията ти с хората. Само едно изречение.

Но това да се случи, трябва да осъзнаеш, че твоето отношение с приятели и роднини зависи само от теб. Ако им показваш любов и колко ги цениш, те ще започнат да те обичат и ценят и теб. Отношенията са основен фактор. Не ги подценявай!

3. Твоите финанси

 

О, тук вече политиците са виновни! Държавата ни е бедна!

Факт, в този момент държавата е пълен хаос и не е водеща икономика в света.

Но, дали няма и част от теб вина за състоянието ти, или е по-лесно да се правим на жертви и да сочим с пръст, гледайки политиците по телевизията и обвинявайки ги за всички злини в нашия живот, особено когато дори не си и гласувал.

Ако смяташ, че това е правилно, явно не си интелигентния читател, който смятам, че си.

Казваш няма работа? Дали?! А колко умения имаш? Колко неща можеш да вършиш? Ако се специализираш, дали няма по-лесно да си намериш работа?

До гуша ми дойде да слушам как всеки се оплаква, че няма работа. Има, но си достатъчно квалифициран за нея?

Можеш ли да продаваш? Можеш ли да ръководиш? Разбираш ли от маркетинг? Можеш ли да програмираш? Всяка една компания има нужда от подобни специалисти, хора с доста познания и умения.

Но, аз не мога да продавам, нито да съм ръководител. Дали не е точно това проблема?

Да погледнем и в най-силната икономика – САЩ.

Там има ли богати хора? Има, факт. Има ли бедни?  Има, разбира се!  Ха?! Значи не било до икономиката, а до нас самите. Ужас! Това сигурно боли!

Но е факт. И колкото по-рано го осъзнаеш, толкова по-добре.

Първото нещо, което трябва да направиш е финансов отчет. Колко пари влизат в семейството ти всеки месец, колко излизат. Виж какво не ти е у нужно и можеш да спестиш от него и намери начин да увеличиш приходите си.

Относно финансовата независимост, ако поръчаш книгата ми, ще получиш най-добрата стратегия за финансова независимост. Само че има капан. Стъпките посочени в този файл трябва да се спазват дисциплинирано. Само тогава се постига финансова независимост.

4. Твоята кариера или бизнес

 

Видях, че някой от вас се възмущават относно лошото правителство и това, че спира бизнеса, вместо да го развива. И сте прави. Не искам да споря, че не е така. Но защо не потърсим друга алтернатива?

Погледнете Кирил Домусчиев. Вижда, че в България условията не са добри и инвестира навън. Защо това да не бъде и твоя модел?

Или ако искаш да продаваш с България, бъди готов да се бориш с това. Това е част от бизнеса. Намери начин както тук, така и в чужбина да предлагаш своя продукт или услуга. Ако си достатъчно настоятелен и твоя продукт е добър, хората не само в България ще го купуват.

Да, но заплатите са малки. Как да живея с толкова малко пари?

Не живей с толкова малко, намери начин да изкарваш повече.

В фирмата в която работиш, плащат ли повече пари на други служители?

Ако да, защо? Дали не са по-квалифицирани? Дали те не носят по-голяма отговорност и не решават по-големи проблеми?

Намери начин да придаваш повече стойност, решавай по-големи проблеми, поеми по-големи отговорности. Така ще оставиш впечатлението, че си отговорен и ценен служител, а това, ако го правиш постоянно, няма да остане незабелязано.

Ако няма опция за развитие в фирмата в която работиш, просто намери си друга работа.

5. Твоето развитие – умствено и духовно

 

Колко книги прочете миналата година?

Има ли на пазара нужната информация? Има, но тя стои, докато някой не е готов да я вземе.

Колко умения придоби за последната година?

Има ли експерти, които могат да те научат? Има, да. Само че какво правиш ти по-въпроса?

Какво правиш относно духовното си развитие? Кога последно ходи в църква? Кога последно се поинтересува относно нашата духовност? В България наскоро се публикуваха много книги на тази тема. Чел ли си някоя от тях?

С две думи казано: или поеми отговорност в живота си и я демонстрираш с действия или продължаваш да мрънкаш, да обвиняваш другите и да живееш нещастно.

От мен е тази статия, която да ти покаже правилните въпроси. Ти решаваш какъв да бъде твоя живот. Може би съм бил малко суров, но смятам, че да промениш живота си няма как без да поемеш отговорност.

Най-добрият съвет, които съм получавал, спазвам до днес и горещо ти препоръчвам е да четеш по минимум една книга на седмица, всеки ден по един час, сутрин 30 минути и вечер преди лягане още 30 минути.

Надявам се да ти е харесала статията, колкото на мен ми хареса да я пиша за теб. За да продължиш своето развитие, абонирай се да получаваш редовно подобни статии и безплатни обучения като оставиш своето име и имейл адрес в полето веднага след статията.

Вземи своето БЕЗПЛАТНО обучение от 4 части

Въведи своето име и имейл адрес и научи как да постигнеш мечтания начин на живот!

 

Leave a Reply


Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.