4-те основни характеристики на истинския лидер - wp.viktorsimeonov.com : wp.viktorsimeonov.com

Да бъдеш лидер – не е лесно. Но лидерите са хора, които водят света към по-добър или към по-лош свят. Лидерите са хората, които повлияват най-много на света. Те са хората, които движат света. Но също така всеки един от нас е лидер. Да, ти също си лидер! Ти ръководиш преди всичко себе си. Ти си модел на подражание на някой член от семейството си, на някоя познат, на детето си.

Особено важно е, ако имаш дете, да бъдеш страхотен лидер и модел за подражание.

Но кои са тези характеристики на истинския лидер?

1. Взимат тежките решения

 

Истинският лидер има смелостта и куража да взима тежки, смели решения. Тежки решения като как ще се справи компанията, която ръководи, със ситуацията в която се намира. Тежки решения като да реформира целия си екип. И той знае, че ще бъде разкритикуван. И той знае, че може и да не взима правилното решение. Но той го взима с ясната идея, че ако не проработи, ще вземе ново решение и ще подобри нещата.

Защо компаниите плащат стотици хиляди долари на изпълнителните директори? Защото някой трябва да поеме отговорност и да взима тежките решения? И ако не се получи – да обвинят някой.

Не се страхувай да взимаш важни решения. Трябва да те е страх от липсата на резултати. Най-важното при лидерите е, че за тях най-важното е да правят това, което трябва, независимо дали са прави или не.
Дори и да сбъркат те виждат грешките и променят ситуацията веднага. Това е да бъдеш лидер. Да поемеш отговорността и да вземеш тежките решения, които никой друг няма смелост да вземе. Иска се кураж.

2. Имат визия къде искат да отведат компанията

 

Не си лидер, ако не знаеш накъде да вървиш.

Ако си в пустинята и с теб има екип от много хора и ти не знаеш накъде трябва да тръгнеш, не си истински лидер. Така и всички лидери във всяка една компания имат ясната идея и визия накъде вървят и къде искат да отведат компанията си.

Дори и да не си собственик на компания, пак трябва да знаеш, къде искаш да отидеш. Какъв е резултатът, които искаш да постигнеш? И когато знаеш какво точно искаш да направиш и защо искаш да го направиш, ти се превръщаш в лидер.

Когато имаш ясната визия, хората ще те последват. Когато знаеш какво е нужно да се направи, за да се постигне определен резултат, хората ще те последват.

3. Те са уверени в себе си и вярват в идеите си

 

Елън Муск, създателят на Тесла Моторс, преди 12 години стартира два бизнеса, които никой не е вярвал, че може да са печеливши. Автомобилна компания, която произвежда електромобили и компания за космически ракети, която цел е да достигне до Марс. Колко са хората, които имат тази увереност и вяра в техните идеи? Много малко!

Това отличава истинския лидер. Той вярва в идеите си. Елън Мъск прави три неуспешни опита да изстреля космически ракета в космоса. С останалите му 20 милиона, това са последните пари на Елън в този момент, той ги инвестира за да опитат за 4 път. Според теб, човек, който ще инвестира последният си долар в компанията си, дали вярва, дали е уверен в себе си и идеята си, че е възможно?

И колко човека биха го направили? Много малко! Елън поема риска, че ако този опит не се получи, той ще е разорен. Представи си човек, който притежава стотици милиони да изгуби всичко, само защото вярва в една идея. Да, това е да си лидер. Да продадеш себе си, защото вярваш в идеята си.

„Където хората виждат проблем, лидерите виждат възможност.“

4. Те правят света по-добро място за живеене

 

Елън Мъск създава електромобил, който при закупуването му повече няма да платиш нито един цент за гориво и ще опазиш околната среда.

Стив Джобс – телефон, който промени начина ни на живот. Начина ни на комуникация.

Андрю Карнеги, Хенри Форд, Томас Едисон и още много са хората, които са оставили следа с техния труд и това което са постигнали с една идея – да направят света по-добро място за живеене.

Дори и да помогнеш на възрастна дама да пресече улицата, ти правиш света по-добро място за живеене. Дори и да се усмихнеш на продавачката в магазина, ти правиш света по-добро място за живеене. Дори и на един човек да помогнеш, само на един, ти си имал своя принос. Започни с нещо малко и винаги се стреми към нещо голямо.

Не сме тук на този свят да гледаме телевизия и да пием бира и да си губим времето, а да оставим нашия принос и към човечеството. Нека не прекарваме времето си на Земята, пропилявайки го, нека заедно направим света малко по-добро място за живеене.

Надявам се да ти е харесала статията, колкото на мен ми хареса да я пиша за теб. За да продължиш своето развитие, абонирай се да получаваш редовно подобни статии и безплатни обучения като оставиш своето име и имейл адрес в полето отдолу.

Вземи своето БЕЗПЛАТНО обучение от 4 части

Въведи своето име и имейл адрес и научи как да постигнеш мечтания начин на живот!

One Response so far.

  1. Anton Kyolov каза:

    Според мен ,всеки който желае да се посвети в лидерство трябва да е готов да плати цената,да избере кой от успешните лидери да следва и да се стреми да надгражда наученото с минимални рискове за себе си и за компанията също така и за екипа,който има честта да води.Тази тема е толкова необятна,че аз самият немога да кажа дали съм научил и дали следвам АБ-то на лидерството,но съм сигурен в средата,в която го откривам-МЛМ индустрията,на която до преди няколко години гледах с насмешка.

Leave a Reply


Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.