5 въпроса, на които трябва да отговориш относно бизнеса си - wp.viktorsimeonov.com : wp.viktorsimeonov.com

 

1. В кой бизнес си и как е бизнеса?

Трябва да си наясно в кой бизнес си. Ако имаш бизнес за медицинска апаратура, но причината поради която ги продаваш, е че някой твой роднина е променил живота си от подобна апаратура, ти не предлагаш просто медицинска апаратура, ти променяш живота на хората.

В бизнеса за продажби на медицинска апаратура ли си или в спасяването на човешки животи? Открий коя е истинската причина да си в този бизнес и в кой точно бизнес си.

Какъв е твоя вътрешен мотив? Каква е страстта ти в този бизнес? Защо си в него въобще? Защо точно този бизнес? Отдели време и помисли върху тези въпроси.
Как е бизнеса? Ако не можеш да отговориш как е бизнеса, как се справят конкурентите, как ти се развиваш, спрямо конкуренцията, си вън от бизнеса.

Трябва да знаеш как върви бизнеса ти. Ако си мислиш, че нямаш конкуренция, си сбъркал много. Следи постоянно как се развиват конкурентите.

2. С какво твоя продукт е по-добър от този на конкуренцията?

Трябва да можеш да отговориш на този въпрос. Ако познаваш много добре продукта си, и знаеш неговите предимства пред конкуренцията, ще е много по-лесно да го продадеш. С какво твоя продукт е по-добър от продукта на конкуренцията? С какво той придава повече стойност на клиентите ти? Защо да си го купя от теб, като мога да го купя от друга компания? Защо? Какво повече ми предлагаш ?

Ако не можеш да отговориш на тези въпросите, може би все още не си създал точния продукт. Може би имаш нужда да работиш повече върху продукта си. Ако бизнеса ти не върви, може би е време да създадеш нов продукт.  Но трябва да намериш начин да е по-добър от този на конкуренцията за да купуват хората от теб.

3. Моя продукт прави ли живота на клиентите ми по-добър?

С какво моя продукт прави живота на клиентите ми по-добър? Много хубав въпрос. С какво той посреща нуждите на хората по-добре? Ако предлагаш мебели, може би произвеждаш с по-добър и удобен материал, в който клиента се чувства страхотно.

Или пък ако предлагаш монитори, ако екрана е по-голям и по-ярък, клиентите ще имат възможността да се насладят на по-ярка и хубава картина. С какво наистина живота на клиентите ти се променя след като купят твоя продукт? Защото ако не променим нищо в тяхното ежедневие значи ние не предлагаме достатъчно добър продукт. Иновацията е по-добър начин за посрещане на нуждите на хората.

С какво мога да посрещна нуждите на моите клиенти по-добре? Какво още да добавя в продукта си, че да са още по-доволни клиентите ми? Отговори на тези въпроси. Може би има още нещо което можеш да подобриш в твоя продукт.

4. Моя продукт достатъчно добър ли е, че клиентите ми сами да го препоръчват на познати?

Когато имаш невероятен продукт, хората няма как да не говорят за него. И това трябва да е твоята цел в бизнеса. Да имаш качествен продукт.  Добър пример в случая са мрежовите компании. Те работят на този принцип и за да имат успех предлагат по-добър продукт от останалите компании които са на пазара.

Ако предлагаш козметика- в случая, дали ще е натурален продукта, или ще имат положителен  видим ефект след използването на продукта, клиента го забелязва, изпитва емоцията и няма как да не сподели.

За това идва и въпроса – продукта достатъчно добър ли е, че моите клиенти сами да го препоръчват. Имай предвид, че не можеш да контролираш какво хората говорят за твоя продукт.

5. Върху какво трябва да се фокусирам?

Когато започнах да пиша тези статии, бях толкова притеснен как ще намеря публика, как ще намеря правилните въпроси, бях доста притеснен. Започнах да чета толкова много статии и книги за маркетинг и най-добрия урок по маркетинг които научих е, че когато имаш продукт които променя живота на хората по начин, които ги докосва емоционално, прави ги по-щастливи и доволни, ще е много лесно след това да продаваш и да рекламираш.

Точно за това се концентрирах всички усилия върху качеството на продукта, и когато то е добро, няма как и аудиторията да не се появят . Джеф Безон (създателя на Amazon.com) споделя, че предпочита да се фокусира основно върху направата на страхотен продукт или услуга , че клиентите да са толкова доволни, че няма как да не споделят на хората с които общуват и които имат подобен интерес както тях. Трябва да имаш и малко търпение.

Тази статия я написах с идеята да осъзнаеш, къде се намираш на пазара, спрямо конкуренцията и ако се фокусираш върху направата на по-добър продукт, с които твоите клиенти да са щастливи, ще имаш успешен бизнес. Примери като Facebook, Apple, Amazon.com и още много други компании, които посрещат нуждите на клиентите си по-такъв начин, че и ти да пожелаеш да си техен клиент. Помисли за момент как научи за iPhone , Facebook, Amazon.com ?

Аз лично разбрах от приятели, които ми ги препоръчаха. А защо са ми ги препоръчали? Защото те са се докоснали с тези компании, и продуктите и услугите които предлагат, и са останали доволни. Най-добрия извод от тази статия може да бъде, работи здраво и създай продукти или услуга, с най-високо качество която да посреща по нов уникален начин нуждите на клиента, и след използването на този продукт или услуга, да промениш живота им.

Живеем в предприемачески свят и сега е твоя момент да промениш света с твоята компания. Да направиш света по-добро място за живеене.

Вземи своето БЕЗПЛАТНО обучение от 4 части

Въведи своето име и имейл адрес и научи как да постигнеш мечтания начин на живот!

3 Responses so far.

Leave a Reply


Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.