„7 Стъпки за По-Бързо Постигане на Целта Ти“

В това обучение ще научиш 7-те основни стъпки при постигането на която и да е цел. Използвайки ги, ти ще постигнеш в пъти по-бързо желания резултат.

След дълго проучване и тестване месеци наред, мога да кажа смело, че тази 7 стъпки ще повишат твоята продуктивност и ще ти помогнат да постигнеш целта си за по-кратко време.

В това обучение съм формулирал и под стъпки, които също трябва да изпълниш.

Дали са въпроси, на които да отговориш или трябва да предприемеш определена стъпка, ако си сериозен относно постигането на целите си, ще ги направиш.

1. Изясни си какво точно искаш

Какъв е точния резултат, който искаш да постигнеш? Бъди конкретен и го дефинирай толкова ясно, че ако го прочете малко дете да може да разбере какво точно искаш. Опиши всички подробности за които се сещаш.

1.1 Защо искаш точно това?

Каква е причината да искаш да постигнеш точно тази цел?

Как ще се почувстваш след като я постигнеш?

Отдели си нужното време – 2,3 или повече минути и отговори на тези въпроси.

1.2. Кога е крайният срок, в който искам да постигна тази цел?
До края на 2015 или юни 2015. Дефинирай крайния срок.

1.3 Какво трябва да се промени, за да постигнеш тази цел 10 пъти по-бързо?
Какво трябва да започнеш да правиш?

С какво трябва да се промени поведението ти?

2. Обвързване

Ако си сериозен, ще преминеш към действие. Много хора си поставят цел на нова година и до втората седмица са се отказали.

Аз не искам това за теб, така че покажи обвързване, поеми ангажимента да постигнеш тази цел. Ако тя има толкова голямо значение и е специална за теб, ще направиш всичко докато не я постигнеш.

3. Обучение

Още сега, още в този момент запиши в графика си ден, в който ти ще отделиш време да научиш всичко, от което се нуждаеш като информация, за да постигнеш твоята цел.

Може дори да не е цял ден, но поне няколко часа в които да изучиш максимално всички стратегии и начини как можеш да постигнеш целта, която желаеш.

Деня, в който ще отделя достатъчно време, за да науча всички стратегии и начини как мога да постигна целта си е ...

4. Прави по-малко неща

Една от основните причини защо не постигаме целите си на време или въобще, е защото или отлагаме, или се разсейваме с маловажни неща.

4.1 Запиши колко часа от вчерашният ден прекара работейки по-твоята цел и колко часа прекара правейки неща, които нямат значение.

4.2 Кои са нещата, които правя всеки ден и не ми помагат да постигна целта си?

4.3 Кои от тях ще спра да ги правя напълно и кои ще ги намаля драстично, за да постигна целта си по-бързо?

Само ти и никой друг не може да наложи мнение върху това, какво да правиш и какво не. Помисли само ако искаш истински тази цел, защо трябва да правиш неща, които не ти помагат да я постигнеш?

Нека уточня, че под неща, които не ти помагат, нямам предвид да прибереш детето от училище или други важни неща свързани със семейството.

Имам предвид това, което правиш в работния ден, в работния процес. Колко време прекарваш работейки и колко време говорейки с някой колега?

Дали оставяш да те разсейват колеги, социални мрежи, имейли или си напълно фокусиран върху работата си? 

Първите 4 стъпки са важни с цел цялостно подобряване на продуктивността. Следващите три са по-конкретни като дневни практики. Ето ги и тях:

5. План и стратегия

5.1 След като си проучил няколко възможни начина за постигането на целта си, следва да създадеш стратегия.

Под стратегия имам предвид, ако целта е за следващите 12 месеца, всеки един от тях какво трябва да се постигне. Конкретна цел за всеки един месец. 

След това всеки един ден какво е необходимо да се свърши, за да се придвижиш към целта си.

Това трябва да си го свършиш сам. Навлизай в подробности докато не достигнеш до момента, в който знаеш всеки един ден какво е необходимо да се направи.

Пример: Всеки ден трябва да отделям 3-4 часа да правя .....
Резултатът, който трябва да постигна първият месец е ......
Резултатът, който трябва да постигна първата седмица е.....

Отдели време и състави своята стратегия. Не оставяй само на ясното съзнание какво искаш да постигнеш. Защото колкото по-ясно знаеш стъпките към целта, толкова по-бързо ще я постигнеш.

5.2 След като си го направил, всяка сутрин, след като се събудиш, взимаш тефтера си и записваш нужните стъпки или задачи за днешния ден, които ще те доближат към целта ти.

6. „Сутрешни рутини“

Под "сутрешна рутини" имам предвид да блокираш времето си до обяд и работиш само и единствено върху целта си.

Нека да обясня по-подробно. След като си записал дневните задачи, първите 4 часа от работния ден прекарваш само и единствено в работа по целите си, без да поглеждаш социални мрежи и имейли. Пълен фокус върху конкретните задачи. 

Дали ще я разбиеш на 2 блока по 2 часа или 3 по час и половина, не е от значение.

Защо да го правя?

Идеята е в най-продуктивния си период от деня да работиш само върху това, което има значение и е с най-голям приоритет.

"Няма начин, аз имам колеги или шефове, или служители, които разчитат на мен."

Има начин и той е като им обясниш, че за теб е важно да си продуктивен и държиш работата да бъде свършена, и не желаеш да се разсейваш. До обедната почивка работи само и единствено върху целите си, пък след обяд отговаряй на колкото искаш въпроси от колеги и шефове.

Ако си служител можеш да обясниш как желаеш да си по-продуктивен за компанията и ще те разберат. Ако си собственик на компанията, нямаш нужда от подобни извинения пред екипа си.

Имай предвид, че мозъка ти е най-продуктивен сутрин и трябва да използваш това време за себе си.

Много важно нещо, което искам да спазваш. Ще си фокусиран напълно, без да се разсейваш от социални мрежи, без да влизаш в електронната си пощата. Пълен фокус върху дневните задачи, пък след обяд можеш да си го позволиш. 

Всеки един експерт в личностното развитие ще ти каже, че най-продуктивното време- рано сутрин го използва да създава, да работи по най-важните неща – постигането на целите си. 

Лично прилагам тази стратегия всеки ден и съм впечатлен от резултата, за това реших да ти я споделя.

П.С. Това, че сутрин ще направиш „сутрешните рутини“, не означава, че след обяд не трябва да работиш. Но за след обяд ще оставиш по-маловажните задачи. 

7. Следене на резултата

Всяка седмица отделяй по един час, за да следиш прогреса си, развитието си. Аз лично използвам неделя вечер за това, но ти можеш и друг ден да избереш.

Това не е от голямо значение. Важното е да го правиш.

Защото така ще имаш поглед отстрани, дали вървиш към целта си, или си се отклонил от пътя. Още сега можеш да нагласиш аларма в определен час в неделя вечер да те подсеща. Така няма как да забравиш. Алармата ще ти напомни.

Бонус 8 стъпка: Потърси хора, които могат да ти помогнат да постигнеш по-бързо целта си. Хора, които вече са постигнали резултата, който ти искаш да постигнеш.

Също така помисли кое е умението, което ако го овладееш до съвършенство, ще ти помогне да постигнеш целта си в пъти по-бързо и се фокусирай един месец върху него.

Вземи 3 книги и запиши един курс за това умение и го приложи веднага в ежедневието си, за да ти помогне да постигнеш целта си в пъти по-бързо.

Желая да отправя предизвикателство към теб. Изпробвай тези 7 стъпки в следващите две-три седмици и после напиши в полето за коментари дали е имало промяна в продуктивността ти. Ще се радвам да чуя твоето мнение.

Ако тази стратегия ти е харесала и би желал да научиш още подобни стратегии, които да повишат твоята продуктивност, да се научиш да постигаш в пъти по-бързо целите си, новата ми електронна книга "Стратегията за успех" е точно за теб.

За да разбереш какво още ще научиш от нея, натисни тук.

Сподели резултатите си след като приложиш 7-те стъпки 🙂