Защо ЦСКА надгражда и върви нагоре? Защо ЛЕВСКИ роптае в едно място? Анализ на трансферните политики на столичните грандове и още нещо...

Как разбираме дали един отбор надгражда, дали се развива и дали върви в правилната посока?

Наблюдавайки действията им. Техните трансфери, политики и мениджмънт.

Защо ЦСКА върви нагоре?

Гриша Ганчев и факта, че е добър бизнесмен.

Наема правилните хора за правилните позиции, делегира им задачите и резултатите са на лице.

ЦСКА рискува както Левски рискува преди повече от 13 години. Довериха се на неопитен треньор, с ясна визия и който изповядва атакуващ, атрактивен футбол. Точно така, говоря за Стамен Белчев.

Преди да продължа напред, вметвам много набързо, че съм фен на Левски, но ще бъда абсолютно безпристрастен в анализа си на българските грандове в тази статия.

ЦСКА оставиха Стамен Белчев да води отбора и резултатите не закъсняха. Да, беше риск. Но така както и Гуардиола нямаше опит, доказа, че знае и може да печели трофей, така и Стамен Белчев може да изненада приятно и червената общност. Лично, не мога да отрека, че симпатизирам на треньора на червените, защото ми харесва, че човека по-малко говори пред медиите и повече работи. Не се оплаква от съдии или пък да търси оправдания, а поглежда първо в себе си. Това говори за манталитет на шампион.

Личи си в играта на ЦСКА скорост, използване на широчината на игрището и разнообразието в атака. И за феновете на червените, този ЦСКА изглежда както повечето червени фенове биха искали – играещ атакуващ и доминиращ футбол.

Разбира се, не искам да прекалим с хвалбите на червените и начина им на игра, защото има още много да подобряват играта си, но е задължително да отбележим добре свършената работа.

Освен отличния избор на треньор, нека да погледнем и трансферната политика в ЦСК през последните година и и половина. Взимат се момчета по-млади с потенциал за развитие. Кулма – 24 години. Пинто – 25. Тиаго – 25. Каранга също бе около 25 като пристигна в ЦСКА. Нека погледнем и последните трансфери от последните седмици. Роланд- 27 години , Жеферсон – 23 години. Бланко – 25 години.

Само с последните 3 трансфера си личи, че е свършена добра скаутска работа. Жеферсон – талантлив ляв бек, който има огромно бъдеще. Роланд – футболист доказал се в Щатите и ще допринесе за вдигането на нивото в отбора. Бланко – за него вече ще видим дали ще е добър избор. Имам своите резерви. Но времето ще покаже.

Обобщаваме, че ръководството си върши отлично работата с трансферите, защото не само се взимат футболисти, които са във форма, играли в прилични първенства и отбори, но също така те са футболисти, които могат да бъдат продадени след година две за няколко милиона евро.

Така както и Литекс имаше чудесна трансферна политика, така и сега и на армията правилния модел на работа се пренесе. Лично не харесвам Стойчо Стоилов, но не може да му се отрече добрата работа. Разбира се, има и трансфери, които не бяха сполучливи. Но се вижда желание и работа с насока развитие и надграждане на отбора.

Нещо, което и Лудогорец правеше преди и прави и сега.

Именно за това, ЦСКА ще е над Левски в класирането не само и тази година, ако нещо на Герена не се промени.

И ако искат ЦСКА да станат шампиони, а те могат и имат потенциала за това, трябва да задържат Каранга. Трябва да не се продават футболисти веднага при първата оферта. Когато искаш развитие на твоя отбор, погледни на северозапад и виж примера на Лудогорец. Можем да говорим много за Лудогорец, позитивни и негативни неща около този проект, но едно не можем да отречем. Организация на високи европейско ниво. Високо европейско ниво ли? ДА! От треньори, стадион до трансферна политика. Това, че отбора играе в Българското първенство го спира да е още по-добър от сега, защото сме видели не веднъж как се надиграва с отбори на топ ниво като ПСЖ, Реал, Арсенал и т.н.

И точно този модел трябва да следват Левски и ЦСКА, ако искат да станат шампиони на България. Иначе, отново втори и трети в класирането.

Защо Левски роптае на едно място и няма скоро да отлепи?

С болка на сърце ще направя един анализ на сините и силно се надявам да греша в него. Защото той няма да е много позитивен.

Делио Роси – треньор, който всеки още не съм сигурен или поне не виждам, че разбира какъв отбор е поел. Левски, не е средняк, който всяко место над 10-то в Сериа А или пък Сериа Б, е позитивен резултат за него. В Левски се играе само и единствено за шампион. Същото е и ЦСКА. И така трябва да бъде. И всичко това е една огромна тежест и отговорност, която трябва да бъде осъзната от италианеца.

Хареса ми изказването му, че трябва да се гради отбор на базата на няколко основни футболист и съм съгласен. Точно това направиха и Лудогорец и той го каза.

И ако той вярва в това, кои са тези футболист, върху които ще градим новия Левски? Прохазка, на който договора му изтича лятото. Или пък Митрев, който не се знае дали ще остане в Левски, а носи капитанската лента и е безспорно най-добрия вратар в България. Справка – наградите за футболист на годината от преди няколко дни.

Лудогорец взе футболисти като Дяков, Моци и Марселиньо преди години. Върху тях и още няколко допълнителни основни играчи, Лудогорец изгради основата. И след това само надграждаше с атакуващи бързоноги бразилци.

Къде е тази основа в Левски? Кои ще са тези лидери, тези основни футболисти? Нещо не ги виждам? Ще се радвам, ако Холмар остане за дълго в Левски, защото е класен защитник и това си личи. Митрев, Яблонски, Прохазка, също трябва да бъдат задържани за поне още 2-3 години и ако всички тези приказки на Роси за изграждане на основа са реални идеи и намерения, а не празни приказки, защо основните играчи все още нямат подновени договори?

Защо, господа? Нали искаме да надграждаме? За да надградиш, трябва да има основа. Всяко лято сменяйки по десет футболиста, така няма да стане. Просто няма да стане.

Когато Мисиджан не поиска да подпише нов договор, го пратиха да тренира с резервите и не играеше в мачовете в Лига Европа? Ето така трябва да се действа и в Левски. С твърда ръка.

Лятото се вдигна голям шум около Обертан и Гомез. Да, те са опитни и класни футболисти, но вече не са в топ форма. Това се вижда от далеч. Трябва да се мисли и действа дългосрочно в Левски. Купувайки играчи, които не са играли половин до една година, имайки визитки, как помага на отбора да надгради? Кога Лудогорец купиха футболист, който не е играл половин или една година? Кога Лудогорец взе футболист, без да го следи поне няколко месеца. Да се гледа на живо. Да се напишат няколко рапорта за него и да се търси вече вариант за привличане.

В Левски говорят, че ще се борят за титла. Няма да стане, ако не започнат да действат като екип всички звена в отбора. Да не засягаме и темата дори за яснотата кой какво точно върши в отбора. Роси иска само да тренира футболистите. А тогава кой носи отговорност за трансферите? Кой решава кой футболист се привлича? Роси ли каза "ДА' за Костов и Белайд?

Интуицията ми казва, че май са му ги докарали без негово съгласие. Дано да греша.

От години в Лудогорец имаме един човек на поста спортен директор, скаут и изпълнителен директор. В Левски се сменят спортни директори и скаути(ако въобще имат такъв човек в отбора в момента) на всеки няколко месеца или година.

Няма да стане така. Трябва сериозен подход и всичко започва от Спас Русев. Най-богатия Българин в Канада Игнат Канев го беше казал много правилно: "Рибата се вмирисва от главата".

Когато Русев държи на дисциплина и изгради правилна организация в Левски, каквато има в Разград и каквато се вижда вече и в ЦСКА-София, тогава вече може да говориш за титла и да очакваш да си шампион.

Иначе отново шампион ще е Лудогорец. Няма как да надградиш с футболисти като Костов, нищо против момчето. Добър нападател е. Но не е от нивото нито на Каранга, нито на Кешеру. Ако искаш да си шампион, трябват ти класни попълнения.

И с привличането на Белаид и Костов отново Левски показа, че се върти в този омагьосан кръг от който само той може да се измъкне и най-накрая да даде емоцията, която всеки син фен иска да изпита отново – да празнува накрая на шампионата и да види Левски отново там където той трябва да бъде - на върха!

 

 

Live Webcast | Хост: Виктор Симеонов